Profile

Svjesnija komunikacija – šalabahter za svakodnevnicu

Područje
Socijalne vještine
Vrsta programa
Jednokratni obrazovni program
Opis

Da komuniciramo od rođenja, to već znamo. Svakodnevno s drugima razmjenjujemo riječi, osjećaje, nekada nije potrebno ništa ni reći, a znamo što nam netko poručuje.

No, zašto komuniciramo na taj neki određeni način? Zašto ponekad zvučimo kao naši roditelji? A ponekad su naše emocionalne reakcije neprimjerene trenutku i situaciji? Kakve veze naša prošlost ima s našom današnjom komunikacijom? I kakve to sve veze ima s našom ličnosti?

Kada komuniciramo s drugima između ostalog možemo prenositi svoje osjećaje i svoje misli. Ponekad to činimo u skladu s dobi i situacijom, a ponekad nas „ponese“ pa u trenutku izgovorimo ili učinimo svašta. Ali čak i da mi sve učinimo „kako treba“, ne možemo znati kako će to druga osoba primiti. Često ćemo u odnosima ostati s upitnikom nad glavom pitajući se što se upravo dogodilo. Ne postoji savršena komunikacija, ali postoje neki načini kako možemo biti svjesniji što se upravo dogodilo.

Svatko od nas kao osoba priča svoju životnu priču. Svaka osoba odrasla je u svojoj okolini i tako usvojila neke obrasce koji su danas dio njene ličnosti. Kako ćemo u kojem trenutku primati poruke ili ih prenositi, odnosno kako ćemo komunicirati ovisi o brojnim faktorima. Ipak, djelić toga vuče korijene iz našeg djetinjstva i iz ranijih postupaka drugih prema nama. Postoje brojne teorije ličnosti, a jednu je utemeljio Eric Berne. Prema njemu naša ličnost sastoji se od tri dijela, a kada komuniciramo možemo to činiti iz različitih dijelova ličnosti. Kada znamo iz kojeg dijela ličnosti progovaramo ili djelujemo, možemo svjesnije komunicirati.

Ako želite saznati više, poboljšati svoje komunikacijske vještine ili jednostavno spojiti ugodno druženje i učenje u predblagdansko vrijeme, tada je ova radionica baš za vas

Voditelj(ica)/predavač(ica)
Ivona Hrg Lalić
Organizator
Udruga P.O.I.N.T.
Broj termina / Trajanje termina
2 / 135 min
Šifra programa / Program najavljen
FHK.3.4.7 / 12/9/2021
Status
Predstoji/traje

Aktivnosti vezane uz program

Nadolazeća događanja

Prijava na obrazovne programe
Gdje se nalazimo (karta)
www.strukturnifondovi.hrwww.esf.hrIzradu web stranice financirali su Europska unija iz Europskog socijalnog fonda i Ured za udruge Vlade Republike Hrvatske u sklopu projekta Future Hub Križevci.