Profile

O projektu

Future Hub Križevci projekt je udruge P.O.I.N.T. koja ga provodi s partnerima Križevačkom astronomskom udrugom Perzeidi, Pučkim učilištem Križevci i Gradom Križevcima. Projekt pod brojem ugovora o dodjeli bespovranih sredstava UP.04.2.1.07.0129 financiraju Europska unija kroz Europski socijalni fond i Republika Hrvatska preko vladinog Ureda za udruge u odnosu 85% naspram 15%, a u ukupnom iznosu od 1.779.092,12 kuna bespovratnih sredstava, a provodi se od 2. studenog 2020. do 2. studenog 2022.

Ovaj znanstveno-obrazovni centar zamišljen je kao prostor okupljanja, s jedne strane djece i mladih koji žele učiti o prirodi i Svemiru, računarstvu i robotici, s druge strane šire javnosti putem znanstveno-popularnih predavanja na temu Svemira, izložbi te promatranja nebeskih fenomena, te s treće strane stručnjaka i znanstvenika koji kroz međusobnu suradnju mogu unaprijediti svoja istraživanja te dijeliti stečene uvide sa zainteresiranom javnošću.

Jedan je od glavnih ciljeva Huba ojačati izvaninstitucionalno obrazovanje djece i mladih u području prirodoslovlja u Križevcima i okolici, ali će se kroz okupljanje istaknutih stručnjaka i znanstvenika, učitelja i nastavnika te uz međunarodnu suradnju također postaviti temelj dugogodišnjem znanstveno-obrazovnom djelovanju. Zahvaljujući tomu, stoljetna tradicija grada u obrazovanju obogatit će se novim područjima, dok će nacionalna razina dobiti snažnu platformu za istraživanje i promociju tematika vezanih uz Svemir.

Projektom se također želi ostvariti i tzv. „prostor sudjelovanja“, odnosno prenamijeniti nekorišten i derutan javni prostor, koji se nalazi iza zgrade Gradske knjižnice „Franjo Marković“ u Križevcima, i osposobiti ga za potrebe održavanja radionica, predavanja te ostalih programa.

Future Hub je ipak tek prvi korak na ambicioznom i izazovnom putovanju kojim je krenula sa svojim partnetrima udruga P.O.I.N.T., prva stepenica prema još ambicioznijim planovima osnivanja istraživačkog instituta te izgradnji križevačke zvjezdarnice, a s koje će se jasno vidjeti nove zvijezde i sanjati o novim putovanjima.

O udruzi P.O.I.N.T. i partnerima na projektu

Udruga P.O.I.N.T. nevladina i neprofitna je udruga građana sa sjedištem u Križevcima koja već 16 godina radi na promicanju i stvaranju novih vrijednosti u izvaninstitucionalnom obrazovanju i nezavisnoj kulturi, informiranju i novinarstvu te suvremenoj umjetnosti, novim tehnologijama i medijima. Udruga posjeduje bogato iskustvo u organizaciji i vođenju najrazličitijih društveno-korisnih aktivnosti, a čemu svjedoči čitav niz opsežnih projekata i inicijativa provedenih u zadnjih 16 godina rada poput Culture Shock Festivala, Portala Križevci.info, Pinklecfesta, Hacklaba, humanitarnih akcija Petaka za đaka. Više od polovice članova udruge broji visokoobrazovni kadar u svim disciplinama u kojima udruga djeluje od čega čak osam doktora znanosti i dva magistra znanosti. Future Hub Križevci prvi je odobreni EU projekt udruge P.O.I.N.T., ali i u 2020. godini u sklopu Erasmus+, programa EU-a za potporu obrazovanju, osposobljavanju, mladima i sportu u Europi, također bila partner trima organizacijama iz inozemstva kojima su odobreni sljedeći projektni prijedlozi: "Recognize to Empathize" (prijavitelj: Positive Impact Center, Poljska), "Awareness of young people about a more united and supportive Europe" (MAD for Europe, Španjolska), “The Mindfulness Project” (MAD for Europe, Španjolska).

Križevačka astronomska udruga Perzeidi od svog osnutka 2011. godine aktivno organizira javna predavanja i tribine te promatranja noćnog neba i Sunca i tako osigurava stručna vodstva i opremu za značajan dio znanstvenog dijela programskih aktivnosti. Pored vlastitih resursa, Udruga raspolaže s razvijenom mrežom kontakata sa znanstvenom zajednicom, ali i amaterskom astronomskom zajednicom i tako doprinosi organizaciji dijela programa koji se tiče javnih predavanja, stručnih radionica iz domene prirodnih znanosti te terenskim radionicama. Udruga je prošle godine provela opsežan program edukacije i popularizacije znanosti "Upoznajmo Svemir" za djecu i mlade uzraste, a kojeg je financijski podržalo Ministarstvo za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku.

Pučko otvoreno učilište Križevci sa svojom osnovnom djelatnošću u organizaciji radionica, edukacija i kulturnih događaja jamči iskustvo i resurse potrebne za provedbu značajnog dijela programa koji se odnosi na edukaciju i javne manifestacije, a na raspolaganju ima i fizičke prostore za provedbu dijela predloženog programa (opremljenu učionicu, urede). Pučko otvoreno učilište Križevci je od 2011. naovamo provelo 4 EU projekta te 1 međunarodni projekt u suradnji s UNDP-om.

Grad Križevci važan su partner koji osigurava relevantnost, pouzdanost i financijsku stabilnost, te najznačajniju administrativnu potporu u provedbi projekta. To se manifestira u ljudskim kapacitetima potrebnim za provedbu EU projekata, čime se Grad ističe kao jedan od najefikasnijih provoditelja EU projekata u Hrvatskoj (priznanje za najbolji grad 2018. i 2019. godine - 1. mjesto u kategoriji Šampion EU fondova - dodijelili Jutarnji list, gradonačelnik.hr i Ipsos Puls), zatim kapacitetima za osiguravanje dodatnih prostora i resursa za održavanje programa, te u konačnici, Grad može pružiti i fleksibilniju financijsku podršku dijela aktivnosti koje nisu u potpunosti pokrivene projektnom konstrukcijom. Grad Križevci je, počevši od 2007. godine, zajedno s partnerima do sada proveo brojne EU projekte ukupne vrijednosti preko 80 milijuna kuna. Do danas je provedeno 15 EU projekata, od kojih je Grad bio glavni korisnik u njih 6.

Nadolazeća događanja

Gdje se nalazimo (karta)
www.strukturnifondovi.hrwww.esf.hrIzradu web stranice financirali su Europska unija iz Europskog socijalnog fonda i Ured za udruge Vlade Republike Hrvatske u sklopu projekta Future Hub Križevci.