Profile

U potrazi za smislom znanosti o sili i polju

Objavljeno

Ciklus predavanja “U potrazi za smislom znanosti” danas nastavlja diskusijom uživo u učionici Pučkog otvorenog učilišta u sklopu društvenog centra Future Hub Križevci. Ljubitelji znanosti u novom susretu s dr.sc. Petrom Pavlovićem raspravljat će o značenjima i smislu pojmova sila i polja te njihovim ograničenjima.

“Svatko je čuo i računao nešto u vezi sa silama, no vrlo se rijetko govori o tome što taj pojam zapravo znači. Razmišljat ćemo i o Newtonovim zakonima te ukazati na neke temeljne paradokse koji su sadržani u njima. Osim toga, govorit ćemo i zašto je pojam sile u suvremenoj fizici odbačen i zašto se ne bi trebao koristiti prilikom razmišljanja o Prirodi. Nakon toga ćemo diskutirati viši i napredniji pojam polja, ali ukazati i na neka njegova trenutna ograničenja“, najavio je Pavlović.

Predavanje počinje u 17 sati, a nakon njega je u istom prostoru projekcija prvog od 18 filmova koji će se prikazati u sklopu projekta u sljedeće dvije godine. Današnji film je remek-djelo velikog njemačkog redatelja G. W. Pabsta o jednom od najgenijalnijih i najkontroverznijih umova renesanse – Paracelsusu. Ulaz je slobodan, a pridržavanje epidemioloških mjera obvezno.

Nadolazeća događanja

Gdje se nalazimo (karta)
www.strukturnifondovi.hrwww.esf.hrIzradu web stranice financirali su Europska unija iz Europskog socijalnog fonda i Ured za udruge Vlade Republike Hrvatske u sklopu projekta Future Hub Križevci.