Profile

U subotu projekcija filma Faust (1926)

Objavljeno

Nova projekcija filma na Future Hubu Križevci na rasporedu je ove subote, a gledat će se Faust, nijema drama koju je 1926. režirao njemački redatelj F. W. Murnau inspiriran Goetheom. Film je star, Goetheov književni predložak još stariji, no tema je svevremenska – glavni lik je znanstvenik i liječnik kojeg vodi glad za znanjem i slobodom duha. U liku Fausta utjelovljena je želja za potpunom spoznajom svijeta, kojoj se suprotstavlja nezadovoljstvo postojećim znanjima i njihovom ispraznošću.

“Radnja Fausta smještena je na čvorište pitanja o odnosu znanja i života, mogućnosti ljubavi, kao i želje za postizanjem neprolaznog stanja trajne sreće, pri čemu se sam Vrag – inače neprijatelj ljudi, ali istovremeno i agent u održavanju harmonije svijeta – pretvara u prijatelja koji Faustu ispunjava želje. Stoga je drama o Faustu prikaz onih sukoba koji se odvijaju kako u čarobnjacima prošlosti tako i u mislećim znanstvenicima današnjice, ali i više od toga – drama čovjeka samog. Murnaov film u crno-bijeloj i nijemoj atmosferi omogućava da se svi tonovi ove kompozicije ocrtaju ekspresivnije i neopterećeni suvišnostima“, najavljuje dr.sc. Petar Pavlović iz Future Huba Križevci.

Radnja većeg djela filma, zanimljivo, smještena je u Prag u doba epidemije, a filmski kritičari nazvali su ga jednim od najzanimljivijih i najuzbudljivijih filmova nijemog razdoblja. Ovaj filmski klasik prikazat će se u subotu u 18 sati u učionici Pučkog otvorenog učilišta u sklopu društvenog centra Future Hub Križevci. Ulaz je slobodan.

Nadolazeća događanja

Gdje se nalazimo (karta)
www.strukturnifondovi.hrwww.esf.hrIzradu web stranice financirali su Europska unija iz Europskog socijalnog fonda i Ured za udruge Vlade Republike Hrvatske u sklopu projekta Future Hub Križevci.