Profile

Projekcija filma "Golem: kako je došao na svijet" (1920)

Objavljeno

Ove subote i Future Hub Križevci prikazuje film i to veliko filmsko ostvarenje Paula Wegenera iz 1920. “Golem: kako je došao na svijet”. Priča o čovjekolikom biću nadnaravne snage stvorenom iz zemlje, Golemu, gledatelja uvodi u tradicije židovskog misticizma – kabale, koja je uvelike oblikovala predodžbe o magiji i čarobnjacima u srednjem vijeku i renesansi. Sljedbenik te tradicije ne zadovoljava se više mehaničkim slijeđenjem vjere i njezinih obreda, već želi svojom djelatnošću upravljati silama prirode kako bi se uzdigao i približio razumijevanju najviših istina. Kao što po biblijskoj predodžbi Jahve stvara Adama iz praha udahnjujući mu duh, kabalistički čarobnjak nastoji tajnim obredom ponoviti ovaj čin i stvoriti živo biće iz gline, najavio je film dr.sc. Petar Pavlović, voditelj ciklusa filmskih projekcija na Future Hubu Križevci.

“U ovom simboličkom prikazu vidimo težnju, koja se u potpunosti održava i u suvremenoj znanosti kao jedan od njezinih glavnih ciljeva, da se spoznajom ovlada prirodnim pojavama i iskoristi njihovo znanje za dobrobit čovječanstva, te da se spozna tajna života i omogući njegovo stvaranje iz neživoga. Jedna od velikih pouka priče o Golemu je i upozoravanje na opasnosti i potencijalne katastrofe koje neminovno prate ovakve napore. U kasnijoj tradiciji, priča o Golemu je ujedno i priča o progonima Židova u Europi tokom stoljeća i njihovim naporima za održavanje kao zajednice“, objašnjava Pavlović. Svi navedeni momenti živo su prikazani u ovom velikom filmskom ostvarenju Paula Wegenera iz 1920. u kojem je stara priča o Golemu vrlo skladno stavljena u ruho estetike ranog njemačkog ekspresionizma.

Ovaj filmski klasik prikazat će se u subotu u 18:30 u učionici Pučkog otvorenog učilišta u sklopu društvenog centra Future Hub Križevci. Ulaz je slobodan.

Nadolazeća događanja

Gdje se nalazimo (karta)
www.strukturnifondovi.hrwww.esf.hrIzradu web stranice financirali su Europska unija iz Europskog socijalnog fonda i Ured za udruge Vlade Republike Hrvatske u sklopu projekta Future Hub Križevci.