Profile

Javno predavanje: O Suncu kroz mitološke slike

Objavljeno

Nakon kratke ljetne pauze, Future Hub Križevci od ovog tjedna nastavlja s redovitim znanstveno-popularnim predavanjima koja se održavaju jednom mjesečno i namijenjena su široj publici. Prvi na rasporedu u četvrtak 23. rujna je dr. rer. nat. Petar Pavlović sa zanimljivom pričom koju je nazvao “O suncu kroz mitološke slike“.

“Tema su simboličke ideje o gospodaru neba i donositelju svjetlosti, darovatelju života i neprekidnoj inspiraciji ljudske misli – Suncu”, najavljuje Pavlović. Slijedit će priče starih civilizacija – od Egipta, preko Grčke, Rima i starih Slavena, pa do Indije – koje su u korištenju imaginacije nastojale objasniti odnos čovjeka prema našoj dobroj zvijezdi.

“Pokušat ćemo razmisliti čemu nas Sunce može poučiti. Nakon toga, pratit ćemo pojavljivanje solarnog simbolizma u kasnijoj filozofskoj misli usmjerenoj na ispitivanje čovjekove prirode – neoplatonizmu, hermeticizmu, alkemiji i tantri. Pri tome će se pokazati da je simbol Sunca istovremeno vanjski i unutarnji – taj simbol ne izražava samo pokretačku silu prirodnog života, već istovremeno i spoznajne te razvojne snage ljudskog duha. Zbog toga je Sunce idealni simbol koji nam može pomoći u traganju za izgubljenom vezom između onog vanjskog i unutarnjeg, odnosno fizičkog i psihičkog“, otkriva predavač.

Predavanje će se održati u četvrtak 23. rujna u 19 sati u Multimedijalnoj dvorani Gradske knjižnice Franjo Marković, besplatno je i otvoreno za javnost.

Nadolazeća događanja

Gdje se nalazimo (karta)
www.strukturnifondovi.hrwww.esf.hrIzradu web stranice financirali su Europska unija iz Europskog socijalnog fonda i Ured za udruge Vlade Republike Hrvatske u sklopu projekta Future Hub Križevci.